Vegyipari képzésünkVegyipari képzésünk
Fényképek megtekintéséért katt a fotóra

Iskolánkban vegyipari szakmacsoportos alapozás, vegyész ágazati képzés és vegyipari technikus képzés is folyik. Ez utóbbi nappali rendszerben és felnőttképzésben egyaránt.


9-12. évfolyamokon a vegyipari szakmacsoportos képzésben tanulók számára szakmai orientáció és alapozás történik. A diákok megszerzik gyakorlat és elmélet területén is a stabil alapokat, és betekintést kapnak a mindennapi vegyipari feladatokba, valamint lehetőségük van felmérni milyen továbbtanulási, illetve munkalehetőségek nyílhatnak meg előttük az iskola elvégzése, érettségi megszerzése után.
A vegyész ágazati képzésben résztvevő tanulók 9-12. évfolyamokon tanulnak szakmai elméleti és gyakorlati tárgyakat is. A 12. évfolyam elvégzését követően kötelesek szakmai érettségi vizsgát tenni. A szakmai érettségi vizsgát követően, folytathatják tanulmányaikat a technikusképzésben, vagy munkába is állhatnak laboratóriumi asszisztensként.


Vegyipari technikus képzés: A vegyipari szakmacsoportban, vagy ágazati képzésben érettségizett tanulók számára a vegyipari technikus végzettség megszerzésére lehetőség van 1 év alatt is. Azoknak a tanulóknak, akik nem tettek szakmai érettségi vizsgát a vegyipari technikus képzés időtartama 2 év.


A moduláris képzésnek köszönhetően az első szakképesítés megszerzése után a korábbi tanulmányok beszámításával lehetőség van új megszerzésére is, ráépülések segítségével. A ráépülések mindegyikének képzési ideje 1 év.


A moduláris képzésnek köszönhetően az első szakképesítés megszerzése után a korábbi tanulmányok beszámításával lehetőség van új megszerzésére is, ráépülések segítségével. A ráépülések mindegyikének képzési ideje 1 év.


Mind az alapozás mind a technikusi képzésünk során az elméleti oktatás mellett kiemelt hangsúlyt kap a gyakorlati képzés. Az évközi gyakorlati órák, és az összefüggő szakmai gyakorlat során a diákok nagyfokú önállóságra tehetnek szert a laboratóriumi vizsgálatok, mérések, üzemi feladatok terén.
Egész tanévben a gyakorlati helyet az Alkaloida Vegyészeti ZRT biztosítja tanulóink számára, ahol külön tanlaborok állnak a diákok rendelkezésére. A vegyipari képzésben résztvevő diákok szakmai elméleti óráinak zöme is a tanlaborban kerül megtartásra.


A diákok számára nyári összefüggő gyakorlatok helyszíneit több vegyészeti gyár is biztosítja: Alkaloida, TVK, TEVA.
Ezek a helyszínek tényleges betekintést adnak a diákok számra a munkafolyamatokba. Az ott eltöltött idő alatt a gyár profiljára jellemző gyakorlatot sajátíthatnak el a tanulóink és gyakorlati idejük alatt jó munkavégzésük segítségével kapcsolatokat építhetnek ki, amely segítheti későbbi elhelyezkedésükben is.
A technikusaink számára lehetőség van ösztöndíj megpályázására is, amelyet a TVK hirdet meg minden tanévre. Az ösztöndíj program nyertese a rendszeres havi anyagi támogatás mellett állásajánlatot is kap, amely betöltésére a vegyipari technikus bizonyítvány megszerzése után van lehetősége.


A technikusi minősítés megszerzése után a vegyipari technikusok elhelyezkedési lehetőségei széleskörűek. munkaerőpiacon a vegyipari technikus keresett szakma és jó kereseti lehetőséget biztosít. Végzett diákjaink visszajelzései alapján mondhatjuk, hogy jó esélyekkel, szinte azonnal szakirányon tudnak elhelyezkedni a végzést követően.
A szakmában elhelyezkedett diákjaink a következő gyárakban, cégeknél helyezkedtek el pl: Alkaloida, TVK, TEVA, Hungaro Chemicals, ContiTech Magyarország Kft (volt Phoenix Légrugó Technológia Kft.), Sanofi, Richter.


Ez idő alatt minden beiratkozott tanulónk számára diákigazolványt és iskolalátogatási igazolást is biztosítunk!

-Vassné Pető Éva-